Denna nyhet är mer än 3 år gammal

17 oktober, 2017

Rapport från arbetsstämman

Den 12-15 oktober har moderaterna haft arbetsstämma där politiken som ska drivas och genomföras efter valet 2018 sattes. Tonen på stämman sattes direkt med ett framåtriktat rakt och positivt inledningstal av vår partiledare Ulf Kristersson. Detta genomsyrade sedan allt. Förhandlingar, debatt och beslut. Pragmatism, framåtanda och hoppfullhet. Något som blev ännu tydligare i Ulfs tal på lördagen. Vi ägnar oss åt politik, åt att säga som det är, både positivt och negativt, och att alltid ha lösningar på den problematik Sverige har på riksplan, i regioner och i kommunerna.

Besluten som togs? Det var många och ni kan läsa om dem på moderaterna.se – här några axplock:

Skola och utbildning
Vi har bra skolor i Sverige, men vi måste bli bättre. En central punkt är att öka kunskap hos eleverna. Detta görs bland annat genom fler undervisningstimmar, mer rörelse och ordning och reda.

M är för ordningsbetyg, att utreda tre-termins-systemet för införande i Sverige. Vi vill också se skolplikt upp till 18 år för de som inte nått behörighet till gymnasiet. Detta är mycket viktigt. Behörighet till gymnasiet och genomgången utbildning är nyckel till att inte hamna i utanförskap. M vill också skapa en ny skolform, yrkesskola för främst våra nyanlända men även andra som denna form passar för – och denna skolform är från 16 år.

En särskild skrivning och särskola kompletterade propositionen om skola, där det trycktes på kunskapskraven även i denna skolform. Det är inte skolformen utan förmågan som ska sätta begräsningarna

Vi fick en stund med moderaternas nya talesperson i utbildningsfrågor, Erik Bengtzboe. Är ni nyfikna kan ni gå in på vår Facebook och lyssna in Eriks reflektioner.

Lag och ordning
Den stora debattfrågan här var nationellt förbud mot tiggeri. Det som beslutades var att, efter utredning, införa det. Något vi behöver följa noga på kommunal nivå.

Förslaget om kommunala poliser klubbades inte igenom, utan avslogs. Det som istället beslutades var om kommunala ordningsvakter och utökade befogenheter för dem. Kameraövervakning på utsatta bostadsområden och att polisen ska få ha just kameraövervakning på brottsutsatta platser utan tillstånd gick också igenom.

Straffrabatten för 18–21 åringar tas bort och generellt skärpta straff för brott klubbades. 10 000 mer polisanställda fram till 2025 har vi redan sett i moderaternas budget, men det gick också igenom utan diskussion på arbetsstämman.

Jobb, arbetsmarknad och företagande
Stor fokus i besluten ligger i att minska utanförskapet och att alla som kan ska jobba. Därför så antogs förslag som att bidragstak ska sättas för hur många bidrag ett hushåll kan få samtidigt, sänkta tak i a-kassa och bortre gräns för a-kassa/aktivitetsstöd efter 3 år.

Arbetsförmedling ersätts med jobbcenter med ett smalare uppdrag, sänkt skatt för pensionärer men också nytt jobbskatteavdrag så att en normalinkomsttagare får 500 kr mer i månaden.

M vill se inträdesjobb med lägre ingångslön och slopad arbetsgivaravgift i tre år så att fler kan lära jobbet på jobbet. Turordningsreglerna ska ändras till att i högre grad baseras på kompetens och inte strikt ”sist in först ut”.

Även höjt tak för rut-tjänster antogs där fler tjänster ingår och taket är 75000 kr.

Vi fick även en stund med Anna Jähnke, som är kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad i Helsingborg. Är ni nyfikna på vad hon tycker om besluten så se intervjun på vår Facebook-sida.

Tillväxt i hela Sverige
Fokus på infrastruktur och satsningar var tydlig. Både tåg, elvägar och flyg debatterades. Ökad hastighet på motorvägarna till 130 km/h klubbades.

Inom bostadsdelen så var fokus mycket på att stärka individens rätt till att bygga, bygga om och förenkla regelverket. Att förstärka översiktsplaneringen och begränsa detaljplanekravet är en del. Att begränsa tidsåtgången vid överklagande en annan. En reform av strandskyddet behövs och länsstyrelsens rätt att ompröva kommunernas beslut om dispens tas bort.

Ökad yta för Attefallshus, förenklat regelverk vid uthyrning, både av rum i egna bostaden och andrahand. M vill se över både nuvarande hyresreglering och att en friare hyressättning vid nybyggnation utreds. Digitalisering var i fokus och utbyggnad av bredband.

En annan del som också blivit en nyckeldel är miljöpolitiken. Maria Malmer Stenergard är ny talesperson inom detta område och hon uttryckte det väl i att en miljö- och klimatpolitik som levererar faktiskt resultat med bas i moderata grundvärde som äganderätt, marknadsekonomi, och internationell samverkan. Varje skattekrona som läggs ska också leverera största möjliga miljöeffekt. Ordning och reda ska gälla även i klimatpolitiken. Se gärna vår intervju med Maria på vår Facebooksida!

Vård och omsorg
Fokus inom sjukvården är att återinföra kömiljard för att på så sätt öka tillgängligheten. Den högspecialiserade vården ses över och fokus i resurser och organisation är primärvården. Den problematik inom primärvården som är just nu ger effekter genom hela vårdkedjan och detta har moderaterna fokus på och är det som ska förbättras och ändras.

Även psykiatrin och barns och ungdomars ökade ohälsa var i fokus med satsningar inom detta område.

Inom socialtjänsten vill m se nya karriärstegar för socialsekreterare, förenkling av biståndsbedömning oh skärpta straff för angrepp av socialsekreterare i deras myndighetsutövning. M vill också införa nationella kvalitetskrav inom socialtjänsten.

För äldre ser vi fokus på måltid och måltidslyft, för förenklad biståndsbedömning även här samt nationella kvalitetskrav.

Migration
Inom migration ligger fokus på krav och ansvar. Samhällskunskap och språktest för medborgarskap, tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel som permanentas vid egenförsörjning. Även i anhörighetsinvandringen sker skärpta försörjningskrav och bygga på jobbinkomster.

En direktavvisning av asylsökande till annat säkert land ska kunna ske i krislägen och asylsökande ska vara tvungna att bo på migrationsverkets asylboende. Det ska göras fler inre utlänningskontroller och att förvarstagande av personer som ska utvisas oftare ska ske.

Ja och den stora diskussionen – M vill att EU på sikt tar emot bara kvotflyktingar och att asylsökande ska göras utanför EU.

Försvar
Moderaterna vill stärka försvaret och i princip dubbla anslaget till att omfatta 2% av BNP inom 10 år.

En stor diskussion skedde kring värnplikten – och moderaterna klubbade att vi är för att i regeringsställning bibehålla den aktiverade värnplikten.

Det tydliggjordes också att moderaterna tillsammans med övriga alliansen ska driva frågan om ett snabbt svenskt NATOmedlemskap.

Sammanfattningsvis:
En positiv, pragmatisk och fokuserad stämma där det är tydligt att moderaterna står för framåtanda, hoppfullhet, ordning och reda och för att stärka kärnuppdraget. Detta genomsyrar vårt parti just nu och detta är det vi tar med oss i vårt arbete i Kävlinge.

Johan Ericsson, Pia Almström, Annsofie Thuresson

Ta ställning och dela artikeln