Denna nyhet är mer än 3 år gammal

23 september, 2017

Att se ett direktiv komma till liv

Det jag älskar med kommunpolitiken är att vi ser resultat. Det är handfast, det är tydligt och påverkar våra invånares vardag.
Ett sätt att få till förändring, när man som vi sitter i ledande position, är att lägga direktiv. Till budgetfullmäktige lade vi ett direktiv mot två nämnder, socialnämnden och bildningsnämnden. Ett direktiv som gick ut på att i utreda om vi i projektform kunde skapa mötesplatser mellan äldre och unga.

Idag har jag fått vara med och se det direktivet ”komma till liv”. Under eftermiddagen har seniorer och unga blandats på Billingshälls dagcentral i Kävlinge. Vi har bland annat spelat yatzy, biljard och bordtennis. Huvudnumret var ”kockarnas kamp”. Där tävlade fyra lag, ungdomar och seniorer, sida vid sida. De fick en hemlig matkasse och så skapa en rätt på 45 minuter.

Jag fick tillsammans med bildningsnämndens ordförande Camilla Mårtensen och kommunstyrelsens ordförande Pia Almström, vara med i juryn. Med var också vår måltidschef och representant från både seniorer och ungdomarna.

Fyra goda och kreativa rätter skapades och se samarbetet var otroligt roligt. Köket fylldes med stolar så alla kunde vara med och se när rätterna skapades och sedan flyttade vi ut och alla fick se är juryn smakade av (ja, den delen kändes konstig. Att äta inför så många ?)

         

Efter prisutdelning så avslutades det hela med grillade hamburgare till alla. Ett otroligt bra arrangemang av vår personal i både socialnämnden och bildningsnämnden. Stor eloge till fritidsledarna och dagcentralsansvariga samt övriga som engagerat sig!

Ja, detta är ju trevligt tänker du, men varför lägger ni ett sådant direktiv? Är det verkligen politik? Mitt svar är, ja det är det och grundanledningen är trygghet.

  1. Det är ganska svårt att bli rädd och känna sig otrygg när man som senior är ute och går och möter ett ungdomsgäng man lagat mat med och ”high-five”:at i köket. Att mötas och prata över gränserna skapar ett band och ökar tryggheten för de som är med.
  2. Vi behöver fler som vill jobba i äldreomsorgen. Genom att träffas i dessa sammanhang ökar nyfikenheten och tanken om att just jobba med detta. En trygghet i att säkra jobb och framtid
  3. Att hitta naturliga mötesplatser, att våga gå in på en dagcentral som är öppen, restaurangen är öppen, man kan gå in och köpa fika, eller varför inte spela kort. Det är trygghet, att känna att man hör hemma även här.

Detta var första arrangemanget i projektet och uppdraget. Det kommer säkert mer och sedan gör vi utvärdering och ser om det är något som vi ser ska permanentas. Men en sak är säker. Det jag fick vara med om idag – det var glädje, engagemang och skratt. Idag fick jag se ett direktiv komma till liv. Idag är det inte svårt alls att vara socialnämndens ordförande. Igen TACK till alla som var med och deltog!

Annsofie Thuresson
Ordf. socialnämnden

Ta ställning och dela artikeln