Denna nyhet är mer än 3 år gammal

14 juli, 2017

Kävlinge är bäst i klassen – första skattefria dagen

Idag är dagen då du som förvärvsarbetande Kävlingebo har nått brytpunkten då du tjänat ihop det du ska betala i skatt…resten av året är det du får behålla. Värt att notera att denna dag infaller efter halvårsskiftet.

Kävlinge är bäst i klassen, för genomsnittskommunen dröjer det ytterligare några dagar. När Reinfeldt tillträdde inträffade denna dag först den 8:e augusti. Med bl.a. införandet av jobbskatteavdragen har dagen kunnat tidigareläggas. Med nuvarande S-ledda regering är vi på väg åt fel håll igen, bort från en vision om att få behålla mer än vi betalar i skatt.

För varje krona som vi låter kommuninvånarna behålla ökar vi deras möjlighet att bestämma själva över vad pengarna de tjänat ska gå till. Här i Kävlinge har vi näst lägst skatt i landet, samtidigt som vi ligger i topp med många av våra verksamheter. Det är vi Moderater är väldigt stolta över. I många kommuner brottas man med högt skatteuttag och verksamheter som inte  klarar sin uppgifter. En del till följd av förutsättningar man inte kan påverka, i andra fall till följd av dålig politisk styrning.

För att jämna ut förutsättningarna mellan kommunerna finns ett utjämningssystem. Ett system som bygger på inkomstutjämning och kostnadsutjämning. Resultatet blir att alla kommuner får i stort sett samma skatteintäkt per invånare. På kostnadssidan kompenseras kommunerna utifrån vilka kostnader man har baserat på antal personer i försörjningsstöd, antal äldre i behov av vård, och så vidare.

Det finns helt klart poänger med någon form av utjämningssystem. Utan det skulle stora delar av landets kommuner utanför tillväxtområdena drabbas hårt. Det skulle vara lockande att bygga samhällen för ekonomiskt attraktiva invånare.

Dagens system ger dessvärre en hel del oönskade effekter. Om kommunen sätter in resurser och får en arbetslös person med försörjningsstöd i arbete så minskar kostnadskompensationen. Resultatet blir att kommunen mycket väl kan förlora om man summerar minskade kostnader för försörjningsstöd, minskad kostnadsutjämning och vad det kostat i insatser.

Kommuner som lyckats väl med god kvalité kombinerat med låg skatt, som Kävlinge, drabbas extra hårt. Om en Kävlingebo får en löneförhöjning som innebär att hen betalar 100 kronor mer i kommunalskatt så får kommunen minskade intäkter på 106 kronor. Ett resultat som till och med slår den Pomperipossa skatt som drabbade Astrid Lindgren och fick Gunnar Sträng på fall.

Det kommunala skatteutjämningssystemet måste ses över så det ger incitament för kommunerna att få folk i arbete. Som ger kommuner incitament att hålla nere skatten istället för att höja den. Ett system som premierar de kommuner som står för ordning och reda och inte de som bedriver lyxfällepolitik som ”nån annan” får betala för.

Johan Ericsson
Ordförande Kävlingemoderaterna

Ta ställning och dela artikeln