Denna nyhet är mer än 3 år gammal

20 juni, 2017

Fotbollsmatch eller budgetdebatt?

En budgetdebatt i fullmäktige kan på sitt sätt jämföras med den gamla skrönan om fotboll: ”Fotboll är en enkel sport. 22 man jagar en boll i 90 minuter och sedan vinner alltid Tyskland”

På budgetfullmäktige pratas det i fyra timmar och till sist vinner alltid majoritetens budgetförslag. Detta citat är från förra årets fullmäktige i Sydsvenskan. Ja, om man är fem partier, och har pratat budget sen januari, varför skulle man ändra sig en minut i tolv. Dessutom väljer oppositionspartierna att presentera sitt budgetförslag på sittande möte i fullmäktige. Vi är fem partier som samarbetar, alla har en partigrupp som vi måste ha dialog med. Det är inte genomförbart om man inte får förslagen i god tid. Så, ”Sedan vinner Tyskland” är högst relevant.

Vill ni partier utanför majoriteten få igenom några av era förslag får ni presentera dem i god tid så vi i Kvintetten har möjlighet att diskutera dem.

Socialdemokraterna vill att vi tar fram en ny översiktsplan. Det håller vi redan på med och det vet socialdemokraterna. Vi har redan flera delar klara och vi har dialog med Länsstyrelsen vilka delar vi behöver förnya.

Sverigedemokraterna ville utreda om vi betalar ut ekonomiskt bistånd till personer som befinner sig illegalt i Sverige. Vi kunde berättat att det gör vi inte. Vi betalar ut ekonomiskt bistånd enligt den lagstiftning som finns och inget utöver det.

Det är intressant att höra Rune Sandström (S) säga att man inte vill bygga i de västra kommundelarna. Sen påpekade han att han inte sagt så men tog sig rätten att säga nej, när det inte var bra. Men något ”ja” har ännu inte presenterats. Lödde Öster med äldreboende säger man nej till. I Lödde centrum vill man absolut bevara Folkets Hus men ändå flytta på Zwing It. Norr om Vikhögsvägen är man också negativ. Fler områden finns just nu inte på förslag i Löddeköpinge att säga ja till. Man har också sagt nej till allt i Hofterup. Så det nya badhus i Löddeköpinge som många vill ha lär vänta på sig.

Vi moderater bygger gärna ett badhus i Löddeköpinge, när det finns befolkningsunderlag för det. Men att de västra delarna av kommunen ska växa sätter socialdemokraterna effektivt stopp för.

Rätt till heltid och avskaffande av delade turer är alltid ett hett ämne, något både S och SD hade med i sina direktiv. Här är vi i grunden överens med oppositionen. Rätt till önskad tjänstgöringsgrad finns med i strategin om framtidens hemvård samt i en ny överenskommelse med kommunal. Kartläggning påbörjas inom kort för alla yrkeskategorier. Delade turer? Schemaläggning och val för anställd om den vill ändra arbetsplats under dagen. Så varför inte bifalla? Vi lägger och bifaller inte direktiv på det som redan görs.

När det gäller s-direktiv om miljöchef har vi beslutat att vi inte skall ha just en miljöchef. Vi väljer modellen med myndighetschef, så att vi inte tillsatt miljöchef är helt enligt majoritetens vilja. Detta har dessutom givit utrymme att öka resurserna vad gäller miljöinspektionen. Vi nu är väldigt nära vad vår egen behovsutredning av resurser visar, vilket var det som Länsstyrelsen hade synpunkter på. Närmare än vi var när S hade makten fram till 2006. Så frågan är vill S ha chefer eller inspektörer, vet de ens själva?

SD hade även direktiv om att kommunen ska säkerhetsställa att alla ensamkommande som vi har ansvar för är under 18 år. Så låt oss dyka ner lite i detta ämne. Vi har ansvar för ensamkommande ungdomar även när de fyllt 18 om de fått uppehållstillstånd. SD refererar troligtvis till de ungdomar som fortfarande har asyl. Idag är antalet under 100 vi har ansvar för och hälften blir 18 i år. Migrationsverket skriver systematiskt upp åldrar. Ska vi då spendera skattemedel för något som görs? Eller försvaras detta direktiv på samma sätt som SD föreslagna skattsökning på 75 öre? ”Ett retoriskt grepp, vi vet ju att det inte går igenom”

Det arbetats alltså redan med S och SD direktiven och har gjorts de senaste åren. Inget oppositionsparti hade full finansiering för sina förslag. Kaos och oordning. Det är inte heller något av förslagen som har våra invånare och kunder i fokus. S har utgångspunkt från facken, inte våra invånare.

Värt att notera är att S kategoriskt röstade ner alla kvintettens direktiv. S vill alltså inte utreda möjligheten att skapa en träningssärskola i kommunen, S vill inte utreda hur vi kan minska mikroplasterna, S vill inte se om vi kan få till en busslinje mellan Hofterup och Dösjebro, S vill inte lyfta föreningslivet med ett föreningsarrangemang eller för den delen öka tryggheten hos våra invånare genom nolltolerans mot skadegörelse, policy för kameraövervakning eller fortsatt fokus på rent, snyggt tryggt. Alla direktiv med dig som invånare i fokus.

Så, vad är viktigast för dig som invånare? Ordning och reda? Retoriska grepp? Kaos? Utgångspunkt från facket eller från dig? Om du ser ordning och reda och att du ska vara i centrum – då är moderaterna partiet för dig.

Vill man vara med och spela fotboll och kanske få in ett mål? Då måste man träna och förbereda sig, och låt oss tala klarspråk, presentera sina tankar tidigare än på sittande möte!

Pia Almström                                Boriana Åberg                                  Annsofie Thuresson
KSO                                                     ordf. kommunfullmäktige                 ordf. socialnämnden

Johan Ericsson                            Thomas Lövskog                              Patrik Bengtsson
ordf. tekniska nämnden                 ordf. miljö&byggnadsnämnden       vice ordf. bildningsnämnd

Ta ställning och dela artikeln