Denna nyhet är mer än 3 år gammal

26 juni, 2017

Du ska kunna känna dig trygg

Sverige är ett av de tryggaste länderna i världen och Kävlinge är en av de tryggaste kommunerna i landet. Ändå är det många som känner sig otrygga. Detta måste vi som politiker ta på största allvar.

Det är något grundläggande fel när många människor känner otrygghet över att gå ut på kvällen i en småstad med låg brottslighet.

Vi kan naturligtvis lägga resurser på inhyrda väktare, fler poliser, övervakningskameror och en massa annat. Jag tror inte det kommer att hjälpa. Vi måste angripa problemet från två håll. Samhället ska självklart ta sin del. Fler poliser behövs helt säkert, men framförallt måste poliserna ges möjlighet och förutsättningar att göra sitt jobb och göra det bra med goda resultat. Om inte resultaten förbättras, om vi hela tiden får höra om sjunkande uppklarningstal så spelar det ingen roll hur många poliser vi har. Befolkningen blir inte tryggare.

Antalet personer som anser sig ha blivit utsatta för brott i Sverige minskar. Antalet anmälda brott ökar. Det är positivt att den som blivit utsatt för ett brott anmäler det. Det är inte positivt för befolkningens kollektiva trygghet att det framställs som att brottsligheten ökar.

De insatser som vi politiskt kan ta initiativ till kommer aldrig att räcka till om inte människor i största allmänhet inser att man har ett eget ansvar för sin trygghet och säkerhet. Olyckor kan och kommer att ske, brott kan och kommer att begås.

Varje dag sätter sig miljoner svenska i en bil, utan att känna oro eller rädsla för att de ska bli skadade eller dö. Trots att det är betydligt fler som skadas och dödas i trafiken än som skadas eller dödas till följd av brottslighet. Vi köper säkrare bilar, vi sätter barnen i bilbarnstolar, vi har ABS-bromsar och vinterdäck och innan vi börjar färden sätter vi på oss bilbältet. Är det halt sänker vi farten eller låter bli att ge oss ut på vägarna. De flesta utan att tänka på att ger man sig ut på vägarna innebär det en risk för liv och lem.

Samtidigt gör man från samhällets sida kontinuerligt vägarna säkrare och ställer krav på beteende hos förarna och säkerhetslösningar på bilarna.

Människor upplever sig otryggare än de faktiskt, statistiskt, är.

Ska vi komma till rätta med den upplevda otryggheten till följd av brottslighet måste vi uppnå samma samspel här. Varje individ har och måste ta ansvar för att göra sin del för att öka sin säkerhet för att minska risken att bli utsatt för brott. Samhället måste ta sin del för att förebygga mot brott men framförallt se till när det har skett ett brott så klaras det upp.

Johan Ericsson
ordförande teknisk nämnd

Ta ställning och dela artikeln