Denna nyhet är mer än 3 år gammal

18 april, 2017

Måltidsvän är här för att stanna!

På tisdagens socialnämnd togs enhälligt beslutet om att permanenta måltidsvän. Vad innebär nu detta kanske du tänker?

Jo, måltidsvän är ett projekt som kvintetten tog initiativ till och som har pågått i ett år. Att ”permanenta” innebär att det nu går från projektform till att vara en del av vår förebyggande verksamhet idag och i framtiden, måltidsvännen är alltså här för att stanna!

Måltidsvän innebär att våra äldre, som inte bor på kommunens boende, och som känner sig ensamma och vill ha sällskap när de äter kan höra av sig till kommunen och då får de en måltidsvän. Denne kommer till dem en dag i veckan och antingen går de tillsammans till en av våra restauranger och äter ihop eller så tar måltidsvännen med sig mat och så äter de tillsammans. Måltidsvän är en frivillig person som har anmält sig till kommunen att man vill hjälpa till. Kommunen betalar maten för måltidsvännen och den som vill ha sällskap betalar själv sin mat.

Så, varför tog vi politiskt initiativ kring detta? Ja, det fanns framförallt två huvudanledningar:

1) Mat är en av de bästa förbyggande verksamheterna vi kan ha. Bra mat håller oss alla piggare och friskare. En bra kost minskar fall och olyckor. Måltidsvän gör att vi når personer som ännu inte har så mycket insatser från kommunen.

2) Ensamheten minskar och tryggheten ökar – genom att gemensamt komma till våra restauranger så kommer de också till vår dagverksamhet och träffar andra och får inspiration till att vara med på andra aktiviteter och kommer in i en gemenskap. Om man inte kan gå fysiskt utan måltidsvännen kommer hem med mat så är det samma effekt. Ensamheten minskar, tryggheten ökar och personen i fråga får god mat, gott sällskap och bra mat.

Detta tillsammans ger en högre livskvalitet, ökad folkhälsa, våra äldre mår bättre och behöver därmed ofta lite färre insatser från kommunen.

Bra mat gör skillnad, sällskap gör skillnad och måltidsvän kombinerar detta. Därför permanentar vi nu måltidsvän och detta tillsammans med framtidens seniormåltid, ett annat direktiv från kvintetten, som utvecklar maten på alla våra boende, restauranger och våra ordinära boende gör att Kävlinge kommun ligger i framkant i Sverige för bra mat för våra äldre.

Annsofie Thuresson
Ordförande Socialnämnden

 

Ta ställning och dela artikeln