Denna nyhet är mer än 3 år gammal

3 april, 2017

Anförande på kommunfullmäktige – inriktningsbeslut om Badhus

Ordförande, ledamöter och åhörare.

Våra befintliga badhus är i slutet av sin livslängd. Kävlinge kommun har därför sedan 2014 utrett behov och kostnader för olika alternativ till dessa anläggningar.Vi har haft en förstudie och den har kompletterats med studiebesök och fördjupningar.

Vi föreslår nu att nuvarande anläggningar ersätts av ett nytt badhus som riktar sig till såväl familjer som motionärer och föreningar.

Utgångspunkter för planläggningen av badhuset ska vara:

  • Ett bad som riktar sig till familjer, föreningar och motionärer
  • nuvarande kapacitet ska behållas
  • Relaxavdelning, läktare, gym och entré/café ska finnas med
  • Hänsyn ska tas till tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning
  • Anläggningen ska ha bästa möjliga energi- och miljöstandard
  • Den totala årliga kostnaden ska vara maximalt 17 miljoner i 2016 års penningvärde.

Vid utformningen av badet ska simklubbarna ges möjlighet att komma med synpunkter och önskemål.

Placering föreslås i Kävlinge tätort. Denna placering har valts utifrån det faktum att här finns flest invånare i närområdet samtidigt som det idag är den plats som har de bästa kollektiva förbindelserna med övriga orter i kommunen. Badet kommer också bli en väsentlig del i den småstad som håller på att utvecklas i Kävlinge genom byggandet av Stationsstaden. Placeringen gör att de flesta kommuninvånarna kan ta sig till badhuset med kollektivtrafik. Men det finns fler anledningar till placeringen.

Inom ett närområde på 3 km är det 13000 personer som bor i området Kävlinge/Furulund och 7-8000 personer som bor i Löddeområdet – så miljöpåverkan blir betydligt lägre om badhuset byggs i Kävlinge.

När man tittar på simundervisning för skolorna hade det blivit fler elever och längre sträckor att transportera om badet legat i Löddeköpinge. Med den befolkningsutveckling vi har kommer elevantalet att öka snabbare i den östra delen än i den västra.

Med buss från Lödde Centrum tar det 13 min att ta sig till badet, från Barsebäcksby 25 min enligt Skånetrafikens reseplanerare. För att göra tillgängligheten från övriga orter i kommunen ännu bättre föreslås att de kollektiva kommunikationsmöjligheterna till stationsområdet i Kävlinge ytterligare ses över inför öppnandet av det nya badhuset. Man ska då ta hänsyn till badets öppettider och simklubbarnas behov. Vidare ska tillgänglighetsaspekter som tillfartsvägar, parkeringsplatser och gång/cykelväg-stråk finnas med i projekteringsarbetet.

Badets öppnande sammanfaller med Lommabanans start och det har redan startat diskussioner med Skånetrafiken för att stärka förbindelserna mellan Löddeköpinge och Kävlinge.

I Löddeköpinge planeras parallellt en kraftfull förnyelse av Tolvåkersområdet. Denna med inriktning på ny förskola, ny skola och tillbyggnad av ny idrottshall med rekreationsmöjligheter (bowling mm).

Om man tittar på jämförbara kommuner med ca 30000 invånare så finns det ett badhus, exempelvis Eslöv, Vellinge, Trelleborg. Att bygga två skulle bli dyrt och undantränga andra nödvändigare kommunala investeringar.  Kommunen har ett stort investeringsbehov i exempelvis skolor och äldreboende. Ett badhus med sin kortare livslängd kostar i avskrivning ungefär lika mycket som 2 st nya skolor i den storleken som nya Nyvångskolan i Löddeköpinge har. Ja, ett nytt badhus kommer att kosta mer än den totala årliga kostnaden för vår räddningstjänst. Det blir en betydligt högre kostnad än den kostnad vi har idag för två badhus som är avskrivna.

Det är min förhoppning att Löddeköpinge ska fortsätta att utvecklas och vi ska få igång bostadsbyggande, och då kommer vi att utreda frågan om ytterligare ett badhus med placering i de västra delarna. Det är just därför som det  föreslås att kommunstyrelsen i kommande lokalförsörjningsplaner får i uppdrag att bevaka behovet av ett nytt bad  i Löddeköpinge.

Slutligen – Filbornabadet i Helsingborg byggdes för 10 år sen. Det upphandlades inte utan föreningen fick ett lån av kommunen. Man kunde ta in entreprenörer som man kände och gjorde arbetet till ett bra pris. Dessutom har byggpriserna ökat oerhört på dessa 10 år. Badet är ett rent föreningsbad mycket enkelt byggt. Det fungerar bra idag men siffrorna är inte jämförbara på något sätt.

Våra siffror stämmer bra överens med liknande bad som byggts på senare år både i vår närhet och på andra ställen i landet. Byggmarknaden idag är överhettad och jag är rädd för att det kan bli ännu dyrare än vi räknat med när upphandlingen görs.

Man kan bygga billigt bad med enklare material som man gjort i Borås, men då blir underhåll och drift dyrare så långsiktigt lönar det sig inte. Man riskerar dessutom att få omfattande renoveringar efter bara några år som just Borås råkat ut för. Man ville till varje pris bygga ett bad till och gjorde det så billigt det gick. Men det kommer att vara höga driftskostnader under många år framåt.

Vi har verkligen tittat på ekonomin och lite dyrare investering kan göra att man får lägre driftskostnader och bättre driftsäkerhet. Det är den årliga kostnaden som är intressant och inte investeringen.

Bifall till kommunstyrelsens förslag

Pia Almström
Kommunstyrelsens ordförande

Ta ställning och dela artikeln