Denna nyhet är mer än 3 år gammal

2 juni, 2016

(S)katteökning slår mot alla i vår kommun!

tom plånbok

Låt oss vara tydliga – den skatteökning som Catrin Tufvesson och socialdemokraterna nu meddelat att de kommer att lägga fram gäller alla – ingen är undantagen. Inte pensionären, inte den ensamstående föräldern som knappt får det att gå ihop, inte ungdomen som precis lyckats få ett jobb och som sparar för att kunna köpa något eller flytta hemifrån, men inte heller de som har det gott ställt.

Detta är oerhört märkligt med tanke på  deras argumentation när de ändrade ställning till att gå emot deras egen regerings förslag gällande höjning av maxtaket inom hemvården. Socialdemokraterna menade då att de inte ville att pensionärerna ska betala mer. Notera att maxtaket enbart berör de som har råd till det, det berör alltså inte alla– men det gör skatteökningen. Så var det med att inte öka kostnaden för pensionärerna…

Ett antal direktiv kan vi läsa på social media att socialdemokraterna kommer att lägga som förslag för exempelvis ökat byggande. Det är bra, vi håller med om att vi behöver öka byggtakten. Några av direktiven som S föreslår är förresten redan genomförda, vilket kan te sig märkligt att de inte vet. Men låt oss vara tydliga. Kvintetten kommer inte att medverka till ett större monopol av hyresmarknaden i Kävlinge. Vi är överens om att vi vill se fler aktörer – detta är inte en moderat fråga, det är en kvintett-fråga.

Men – för att återgå till (s)kattehöjningsförslaget – ska vi vara riktigt ärliga så blir vi mörkrädda när vi ser hur frågan om ”ni höjer väl inte för pensionärer” besvaras av företrädare för socialdemokraterna med statistik från hur det ser ut med skattesatsen i Sverige – och att snittet ligger på 20,75. Ska vi tolka detta som att socialdemokraterna bara är i början av sin skatteökningsstege? Vad som är tydlig är att de ser våra invånares plånböcker som sin bank. Någon annan betalar? Nej, när det kommer till kommunens skatt är det alltid du som betalar oavsett förutsättningar och inkomst!

Tillsammans med våra samarbetspartier i kvintetten föreslår vi en stark och solid budget utan skatteökning. Vi ser tuffa år framför oss och då är det oerhört viktigt att ha is i magen och se till att ha ordning på ekonomin. Det är lätt att tro att kvintetten inte satsar och ger tillskott till nämnderna – inget kan vara mer fel! Sedan 2014 har de två största nämnderna, nämligen bildning och socialnämnden ökat sin budget med 12% – vilket är mycket när vi talar om budgetar på 800 respektive 400 miljoner kronor. Vi satar på välfärd, omsorg och kärnverksamhet inom ramen av befintlig skattesats.
Resultatet? Vi är Sveriges kvalitetskommun som är näst bäst i landet inom särskilda boende i Sverige, vi erbjuder alla inom hemtjänsten önskad tjänstgöringsgrad, vi förbättrar vår skolranking med 12 placeringar , våra ungdomar har bättre resultat än tidigare. Är vi nöjda? Absolut inte, vi har mycket kvar att jobba med och det gör vi tillsammans.

Annsofie Annsofie Thuresson

Ta ställning och dela artikeln