Denna nyhet är mer än 3 år gammal

11 september, 2014

Funderingar kring (s)kattehöjning

I intervjuer med Catrin Tufvesson (S) förklarar hon att socialdemokraterna skall höja kommunalskatten med 50 öre för att få till ”fler händer i skola och omsorg”. Detta gör man i en kommun som varje år visar goda resultat och rejäla överskott. Vi har idag inga lån och våra investeringar klarar vi tack vare våra resultat.
Om socialdemokraterna får regeringsmakten på söndag kommer de bland annat att ta bort den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar. ”Vad har detta med kommunen och göra” undrar ni säkert? Jo, det är så att en stor del av resultatet som kommunen har idag är tack vare våra anställningar av unga. De sänkta arbetsgivaravgifterna ger 9 miljoner till Kävlinge kommun. 9 miljoner vi kan och har satsat på skola och omsorg. Dessa försvinner vid regeringsskifte och istället höjs kommunalskatten för alla våra invånare. En höjning av kommunalskatten slår mot de som har det sämst i vår kommun. Arbetslösa, pensionär och ensamstående med barn som varje månad kämpar med att få ihopa de sista kronorna får betala.

Vad ska då pengarna gå till enligt socialdemokraterna? Det är behjärtansvärda saker. Vad jag kan se så är det främst för att öka antalet anställda i skola och omsorg. Socialdemokraterna har till och med räknat ut exakta tjänster och vilket jobb de ska utföra. Det är oehört besynnerligt. Att inte de med proffesionen och som dagligen är i verksamheten får ta beslut om tjänster och vad de ska jobba med utan istället så ska politikerna gå ner och detaljstyra detta.
I äldreomsorgen vill de anställa en mer per avdelning för att få bort de delade turerna. Vi kan glädja socialdemokraterna att man redan från verksamheten har börjat jobba på detta sätt och att vi från politiskt håll har satt mål att de delade turerna ska minimeras. Detta inom befintligt skattetryck. Verksamheten i Kävlinge kommun är väldigt bra och vi har mycket bra ledare i kommunen som är ytterst kapabla att både se och förändra sin verksamhet och organisation till de behovs som finns.

I skola pratar man om speciallärare och specialpedagoger vilket borde vara ett uttryck för tidiga insatser. Dessa pratar alliansen centralt om och alliansen lokalt om. Medel för även detta finns och arbetet är redan startat.

Vi har en ökande befolkning, vi har positiva skatteprognoser, vi har överskott och en välskött kommun. Det arbete som socialdemokraterna pratar om har redan påbörjats inom befintligt skattetryck. Hur är detta möjligt? Jo, genom ordning och reda i ekonomin, genom en bra målstyrning i nämnderna och genom en fantastisk personal. Detta är vad moderaterna och alliansen åstakommer.

Ta ställning och dela artikeln