Denna nyhet är mer än 3 år gammal

27 augusti, 2014

Nerslag i framtiden

Det talas och skrivs ofta om hur godstrafiken ökar på våra vägar och hur mycket bättre det hade varit med godset på järnväg. Det skrivs väldigt mycket om all asfalt och räls som behövs för vår infrastruktur. Däremot extremt lite om möjligheterna att minska själva mängden transporter.

Som exempel kan vi ta klädindustrin. En basvara som alla behöver. Eftersom vi inte alla har samma smak och ser ut på samma sätt krävs stora mängder kläder uppsydda i alla färger, storlekar, utseende, etc.

Vi lever också i en tid där massproduktion ersatte skräddarsytt, men där nu masskundanpassning håller på att ersätta massproduktion. En företeelse där man använder kunnande och erfarenheter samt metoder från massproduktionen, men för att ändå erhålla en kundanpassad och skräddarsydd lösning.

2009 var undertecknad nere på Disneyland och besökte ”Dassault Systéms European Customer Forum”. Där hittade jag en produkt under utveckling som benämns Magic Mirror. I förra veckan besökte jag Siggraph 2014 där ett företag visade upp en förfinad version.

Vad är då en Magic Mirror?

En Magic Mirror är ett system bestående av en bildskärm, kamera och avancerad mjukvara.

”Spegelns” kamera filmar dig och tar dina klädmått helt automatiskt.

Du kan sedan välja alla möjliga klädesplagg, varianter och färger i alla kombinationer. Spegeln/skärmen kommer sedan visa en bild av dig, fast med dessa kläder. Samtidigt som du rör dig följer kläderna med på ett naturligt vis.

När du är nöjd skickas en beställning för tillverkning. Plagg speciellt gjorda för dig och för att passa perfekt.

virtual_mirror

Det här, och alla andra digitala hjälpmedel, kräver dock en annan typ av infrastruktur. Det kräver en digital infrastruktur. Då är det glädjande att Moderaterna i Region Skåne har fått till ett helt kapitel i deras valmanifest för 2014 om just digitaliseringen. Även om denna är framförallt inriktad på sjukvård och hälsa.

Ta ställning och dela artikeln