Denna nyhet är mer än 3 år gammal

8 juli, 2014

Kävlinge ligger bra till – fortsatt låg andel med ekonomiskt bistånd

omsorg

Den 18 juni presenterade socialstyrelsen sin rapport om statistik kring ekonomiskt bistånd i Sverige 2013. En mycket intressant läsning.

Varför då? Det ekonomiska biståndets storlek och utveckling visar hur Sverige, regionen och vår kommun mår.
I Sverige är det 4.3% av befolkningen som erhåller ekonomiskt bistånd. I Skåne som helhet är denna siffra högre, 5.1%. Ser vi på Kävinge är siffran dock låg, ”bara” 1.5% erhåller ekonomiskt bistånd i vår kommun. Jag hade gärna sett att siffran varit ännu lägre och det är målet de närmaste fyra åren, men i jämförelse står sig Kävlinge kommun väl. Vi mår bra, bara två kommuner har en lägre andel invånare med ekonomiskt bistånd i Skåne. Det är Lomma följt av Vellinge. Sedan kommer Kävlinge följt av Staffanstorp och Höganäs.

Ser vi över Sverige som helhet så ser vi att den andel som ökar mest är den ensamstående föräldern med barn. En fjärdedel i Sverige med ekonomiskt bistånd är just en ensamstående med barn. Detta för oss in på barnfattigdom och barn som lever i hushåll med långvarigt ekonomiskt bistånd. 7% av barnen i Sverige lever i ett hushåll som får ekonomiskt bistånd och 2.7% av barnen lever i hushåll med långvarigt ekonomiskt bistånd (dvs över 12 månader).
Ser vi i Kävlinge är antalet barn som lever i långvarigt ekonomiskt bistånd ca 40 stycken.

Så statistiken ser ut som ovan, men vad gör vi åt detta?
Grunden ligger i arbetsmarknadspolitiken. Vi måste skapa möjligheter till arbete för alla, alla behövs. Aktiva arbetsmarknadsåtgärder med lärlingsutbildningar, lägre arbetsgivaravgifter för unga, ROT-RUT, sänka trösklar är bara lite av det som redan är genomfört.
På kommunal nivå har vi ett oehört bra samarbete mellan socialnämnden och lärcentrum (bildningsnämnden) där vi indivuduellt arbetar med de personer som har ekonomiskt bistånd så att de får anpassade lösningar, praktikplatser, hjälp till att söka arbete och så vidare.
När det gäller barn i familjer med långvarigt ekonomiskt bistånd är givetvis också en förutsättning att föräldrarna får arbete, men fram tills dess har alliansen infört speciella möjligheter att söka ekonomiskt stöd för barnen så att de får möjlighet att delta i idrottsaktiviteter, kulturaktiviteter eller rekreation. Initiativet kommer från regeringen och i Kävlinge har vi utökat detta i åldrar så att alla barn mellan 0-18 år kan få detta efter individuell prövning.

Kävlinge mår bra, och ligger bra till – men vi har fortfarande utmaningar – utmaningar som vi ser och gärna tar oss an! Arbete, individuella lösningar och rätt stöd är nycklen. Låt oss fortsätta på denna väg så vi nästa år kan säga att vi ligger ännu bättre till!

 

Ta ställning och dela artikeln