Denna nyhet är mer än 3 år gammal

18 juli, 2014

Åtta år av förbättringar för pensionärerna

Innan alliansregeringen tillträdde 2006 var det många pensionärer som hade det besvärligt. Fastighetsskatten tvingade många att flytta från huset där de bott i många år. De som bodde i attraktiva områden hade det värst. Taxeringsvärdet för en liten villa kunde bli så högt att man även tvingades betala förmögenhetsskatt ovanpå fastighetsskatten trots att man hade en låg pension.

Samtidigt var pensionen hårt beskattad. Det var svårt att få pengarna att räcka till reparation och underhåll av huset och allt annat som pengarna skulle räcka till.
Alliansregeringen lovade förändringar. Fastighetsskatten sänktes ordentligt och förmögenhetsskatten avskaffades.
ROTavdraget infördes för att underlätta underhåll och reparation, man införde möjlighet att välja hemtjänst, och det var möjligt att få skatteavdrag för hjälp med städning, fönsterputsning, gräsklippning och snöskottning.
Samtidigt förbättrades bostadstillägget för pensionärer.

För att kompensera pensionärerna när lågkonjukturen slog till har också alliansregeringen sänkt skatten för pensionärerna med över 16 miljarder. Tack vare det har de svenska pensionärerna klarat sig ganska helskinnade genom lågkonjukturen till skillnad mot stora delar av Europa.
De fattigaste pensionärerna, de med garantipension, har fått en ökad köpkraft under alliansregeringen.
I flera internationella jämförelser ligger Sverige i topp när det gäller att leva som pensionär, det gäller livskvalitet, hälsa och ekonomi.

Allt detta har varit möjligt för att alliansregeringen har fört en politik som resulterat att allt fler människor finns på arbetsmarknaden. Utan en jobbpolitik och ökad tillväxt blir det inga pensionshöjningar. Över 250000 fler människor är i arbete idag.

Allt detta kan raseras om socialdemokraterna vinner valet. Fastighetsskatten och förmögenhetsskatten återinförs. ROT och RUTavdragen tas bort och det blir höjd energiskatt.

Skatten för löntagare och pensionärer kommer att bli lika, men det innebär inte att skatten för pensionärerna sänks, utan skatten för löntagarna höjs.

 

Ta ställning och dela artikeln