Denna nyhet är mer än 3 år gammal

14 juni, 2014

Rapport från verkligheten bland bits and bytes …

I Helgen går DreamHack av stapeln. DreamHack är datorknuttarnas motsvarighet till min generations Roskildefestival … förutom alkoholen. Tror antalet berusade kan räknas på en hand.

Det hela startade i början av 90 talet i en källare till en skola i Malung, men har utvecklats till världens största lanparty och träffpunkt för alla ungdomar som har intresse för datorer, spel och teknik.

Från början var det dock mer kreativt där man tävlade i programmering och att visa sina talanger på egna skapelser. På senare tid är det mycket mer inriktat på spel och e-sport, med prissummor i miljonklassen.

I vilket fall så är det numera massivt. Det räknas som världens största datorfestival. Den hålls varje sommar och höst. Bilden nedan är från delar av den lilla hallen. En bild gör det inte alls rättvisa utan det måste nog upplevas.

2014-06-14 11.38.25

Killen som står på stolen är förövrigt undertecknades 8-årige son Simon som ”riggar”. Han är här för tredje gången.

I vintras på DreamHack Winter 2013 var här 22000 besökare och mer än 17000 datorer uppkopplade.

Hjärtat i hela föreställningen kan ses i bilden nedan. Inkommande fiber är på 40Gbit/s. Det motsvarar att överföra hela den svenska nationalencyklopedin med alla bilder och filmer varje sekund.

2014-06-14 15.26.25

Nedan visar hur mycket data som har passerat hjärtat. Vid tidpunkten ett fåtal timmar efter start hade 6 biljoner tecken laddats upp och 27 biljoner laddats ner. Det senare motsvarar ca: 30 000 filmer (naturligtvis laddar ingen ner något olagligt här). På bilden kan man också se att för tillfället används hälften av kapaciteten för nerladdning (17.3 Gbps).

2014-06-14 15.26.36

Man kan konstatera att en hel del av dessa personer är framtidens ingenjörer och som kommer driva det svenska spelundret vidare med goda exporter och inkomster till Sverige.

Vi moderater i Kävlinge vill inför nästa mandatperiod arbeta för att bredda vår kulturskola så att också elektronik, datorer och övrig naturvetenskap ingår. Detta som alternativ till den traditionella kulturskolan.

Ta ställning och dela artikeln