Denna nyhet är mer än 3 år gammal

10 juni, 2014

Att stå med en fot i varje läger…

omsorg

Igår, den 9 juni,  stod fullmäktige på agendan och bland annat debatterades, åter igen, beslutet om hur det nya LSS-boendet i Furulund ska drivas. Från vår och alliansens sida ser vi det som en möjlighet och en naturlig väg att gå att erbjuda våra omsorgsbolag att komma in och sköta om våra brukare och driften av boendet.

I grunden är det en högst ideologisk fråga, vilket också tydligt hörs i debatten från alla partier utom ett – miljöpartiet. Det enda parti som var för att lägga ut driften, först i två beslut i socialnämnden och sedan i ett beslut i kommunstyrelsen. Men när ärendet  kom till fullmäktige vände man på kappan och hävdade en försiktighetsprincip. Intressant att notera är att det var bara i detta ärende som försiktighetsprincipen skulle gälla, andra mer ifrågasatta förslag som miljöpartiet var för, där behövdes ingen försiktighetsprincip. Det är inte lätt att stå med foten i två läger…

Nåväl, på gårdagens fullmäktige drog miljöpartiet och Nils Nyberg debatten ett steg längre. Miljöpartiets valslogan talar om att ”politiken måste bli varmare, inte klimatet” . Med utgångspunkt av detta  yrkades avslag till liggande förslag. Efter detta valde Nils att gå en både mörk och kall väg – han valde att ta fram en oehört tragisk berättelse från Helsingborg. Anledningen? –  för att svartmåla privata omsorgsföretag. Han valde också att helt gå utanför ämnet för att bemöta ett blogginlägg som ni kan läsa här i bloggen gällande besluten från miljöpartiets kongress. Varm politik? Knappast!

För mig som moderat är varm politik en politik som tar utgångspunkt i våra medborgare, i våra brukare, i våra barn, i våra äldre, i våra funktionshindrade ja kort sagt – i individens frihet. En varm politik ser på de möjligheterna som finns i samhället och ger individen möjlighet att ta del av dem. Ett varmt parti står tryggt kvar i sin ideologi och grund så att väljaren vet vad de får när de röstar på dem.

Motsatsen till varm politik får vi då i sann miljöpartistisk retorik benämna som kall politik – och för mig signifieras det av att:
1) Driva skräckpropaganda.
Fallet ovan var en oehört tragisk händelse med en psykisk sjuk kvinna som krävde att sova med öppet fönster och stängt element. Personalen följer hennes önskemål men arbetar samtidigt med att få ett omhändertagande av kvinnan för att hon tydligt mår dåligt och det finns risk för allvarliga händelser. Tyvärr går kvinnan bort innan detta sker. Detta är oehört tragiskt i sig, men det har inget att göra med utförandet av vården på boendet och att påstå detta är inte varmt, utan kallt, oehört kallt.
Sanningen, som Nils inte bemödade sig att ta reda på,  är dessutom att vården forfarande utförs av privata näringsidkare och dessutom drivs boendena med en mycket bra kvalite och hög brukarnöjdhet. Nils referens till att ”boende tagits tillbaka för att privata omsorgsföretag missköter sig” är en lögn. Däremot togs ett boende tillbaka för att socialdemokraterna, sverigdemokraterna och vänsterpartiet valde att samarbeta för att, vid upphandling stoppa och låta driften gå tillbaka till kommunen.
2) Inte debattera ämnet i fråga
utan istället dra upp irrelevanta inlägg i andra debatter som inte berör driftsformen. Det är inte konstigt att väljarna inte tycker att de får klara besked från politiken när den ledande politikern från miljöpartiet i Kävlinge inte kan debattera sakfrågan. Det är beräknande och kallt.
3) Att stå med en fot i varje läger.
I en  stark ideologisk fråga har partiet inte ha klart för sig vad man tycker utan under 2 månader tycker miljöpartiet en sak och efter påtryckningar från andra partier så vänder man på handen och är emot utveckling och enskilda utförare i omsorgen.  Att försöka hålla alla dörrar öppnar är definitivt kallt.

Att göra som miljöpartiet i Kävlinge gör – dvs vända kappan efter vinden är en beräknande och osäker politik. En politik som är designad för att säkra sig om att oavsett vem som än vinner så ska miljöpartiet ha en möjlighet att vara en del av majoriteten. Men till vilket pris? Det enda vi övriga partier och du som väljare kan vara säker på är att det inte går att lita på de löften och ställningstagande miljöpartiet gör, för imorgon vänder vinden….

Ta ställning och dela artikeln