Denna nyhet är mer än 3 år gammal

5 maj, 2014

Konkurrensutsättningen fördröjs efter överklagan

Johan_med_mlogga_640På senaste fullmäktige togs beslutet att konkurrensutsätta skötseln av gator och grönytor i de östra delarna. Beslutet fattades efter att ha återremitterats från föregående möte som följd av att Socialdemokraterna vill ha en uppföljning av entreprenaden i de västra delarna som beslutsunderlag.

Uppföljningen presenterades och fullmäktige biföll tekniska nämndens förslag till konkurrensutsättning utan någon egentlig debatt. Larserik Johansson konstaterade bara att alla känner till Socialdemokraternas uppfattning i frågan och därför yrkade han på avslag. Mer debatt än så blev det inte.

Anledningen var enkel…Larserik och övriga socialdemokrater visste att de skulle förlora och hade redan bestämt sig för att överklaga beslutet hos förvaltningsrätten. I överklagandet hänvisar de bla annat till att uppföljningen var ett hastverk och en partsinlaga från de kommunala tjänstemännen.

Dessutom åberopade de som argument att enligt kommunens konkurransutsättningspolicy ska den egna verksamheten ges möjlighet att avge ett anbud. Vi har, precis som förra gången, valt att betrakta nuvarande kostnadsnivå för vår egen driftavdelning utgöra deras anbud. Men detta tycker inte Larserik räcker, utan tycker att den egna verksamheten ska sätta sig ner och räkna fram ett anbud. Jag undrar bara hur detta skulle kunna ge något annat resultat än den kostnad vi har idag. Skulle vår egen drift avdelning plötsligt komma fram till att de kan göra jobbet mera effektivt? Det skulle i så fall innebära att avdelningen inte idag är så effektiva de borde vara. Är det möjligen det Larserik menar…att killarna och tjejerna på centralförrådet går och drar benen efter sig och plötsligt kan bli effektivare. Det är inte min uppfattning.

Dessutom visade sig vid förra upphandlingen, i de västra delarna, att medelvärdet av inkomna anbud var ganska exakt detsamma som kostnaden i egen regi. Med andra ord var vår egen driftavdelning varken effektivare eller mindre effektiv än den samlade marknaden som lämnade anbud.

Det kom inga synpunkter från Socialdemokraterna i fullmäktige om att uppföljningen skulle vara en partsinlaga, att den var ett hastverk eller att beslutet stred mot ett tidigare fullmäktigebeslut. Istället för att ta denna debatt i fullmäktige väljer nu Socialdemokraterna att överklaga.

Kommunala beslut kan överklagas om beslutet är i strid med lagen eller om man som kommuninvånare drabbas av beslutet. Inget av det Larserik anför i överklagandet är i strid med lagstiftningen och en konkurrensutsättning kommer inte att negativt påverka Larserik som kommuninvånare. Överklagandet verkar bara vara till för att fördröja processen.

Ta ställning och dela artikeln