Denna nyhet är mer än 3 år gammal

12 maj, 2014

Förhalningstekniker, slöseri med skattepengar och ideologi

Annsofie_på_mlogga

På kvällens kommunfullmäktige togs efter en stundtals hätsk debatt beslutet att återremittera  ärendet om att upphandla driften av vårt nya LSS-boende. Skälet för återremissen var krystat – först ville man inte ange något skäl alls och sedan så sades ”ok, om ni tvunget vill ha något så får ni ha med om insyn och anmälningsplikt”. En återremiss kräver alltid en motivering.

Varför återremiss? Socialdemokraterna hade  i både socialnämnden och kommunstyrelsen begärt avslag, men nu ändrades det till återremiss. Varför? Jo, det är ett sätt att förhala beslutet som de i slutändan vet att det finns en majoritet för.  Jag inbillar mig inte på något sätt att socialdemokraterna kommer att yrka bifall när vi har kompletterat ärendet och tar upp det på nytt för behandling. Återremissen är enbart ett sätt att missbruka kommunallagen, slösa med skattepengar och med administrationens resurser.  Det är tydligt att för socialdemokraterna är det viktigaste att ha många kommunalanställda och inte en effektiv och högkvalitativ verksamhet.

Vad är grunden? – ja, ideologi var ett ledord i debatten. Socialdemokraterna sätter ett likhetstecken mellan kvalité och kommunal regi. Inget som har med vård, omsorg, utbildning  får drivas på annat sätt. Strunta i om det är effektivare, bättre eller efterfrågat. Alla företagare är kapitalister som skor sig på skattebetalarnas bekostnad enligt socialdemokraterna i Kävlinge. Eller, ja, man är ju inte emot företagare som så, de får bara inte gå med vinst eller konkurrera med kommunala verksamheter.

Idag pratade vi om upphandling av gruppbostad inom LSS, dvs  ett boende för funktionshindrade personer i olika åldrar som behöver stöd i sin vardag. Det hade då varit klädsamt om socialdemokraterna hade talat om just de funktionshindrade och inte hela tiden refererat till sjukdom, sjukhus,  pensionärsföreningar och äldreomsorg. Det är inte bara felaktigt  utan också förnedrande.  Våra brukare har en problematik kring sina funktionshinder, men de är inte sjuka eller åldrande.  Alla människor – ALLA –  ska banne mig få vara som de är och vi måste utgå från vad de kan och och inte klappa någon på huvudet och tala om dem som om de är sjuka eller som om det är något fel på dem.

Vi behöver sätta våra brukare i centrum där de får det liv de vill ha och förtjänar, vi behöver mångfald i Kävlinge, vi behöver fler företagare som utför tjänster och som anställer och vi behöver sund konkurrens i våra verksamheter.  Vi behöver inte politiker som slösar skattepengar, som förhalar och som hindrar utvecklingen.

Det som händer nu är att ärendet tas upp igen på nästa socialnämnd, sedan går det till kommunstyrelsen för att sedan behandlas i kommunfullmäktige. Det går inte att  göra en minioritetsåterremiss igen. Alliansen är enig och vi har majoritet, alltså kommer detta att röstas igenom – med värdefull tid förlorad. Slöseri, slöseri, slöseri…

 

Ta ställning och dela artikeln